Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-08@23:18:00 GMT

نوسازی به ‌شرط اسقاط

تاریخ انتشار: ۹ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۳۹۹۶۹۴

نوسازی به ‌شرط اسقاط

این روزها کشور درگیر حادثه تلخ سقوط اتوبوس سربازان و خبرنگاران است. بیشترین انگشت اتهام در این ماجراها به سمت خودروهای فرسوده است، پیش ‌از این نیز خودروهای فرسوده متهم آلودگی نیز بودند. در گزارش پیش‌رو به وضعیت خودروهای فرسوده در کشور و راهکار نوسازی آن پرداخته‌ایم.

در حال حاضر ۳میلیون خودرو فرسوده در کشور در حال تردد است که با کم‌کاری در حوزه اسقاط خودروهای قدیمی و انباشت فرسوده‌ها، چهار سال دیگر با گذشتن از مرز ۸میلیون، خیابان‌های کشور را به پارکینگ خودروهای فرسوده تبدیل خواهند کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

براساس آنچه محمود شریف، رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط و بازیافت خودروهای فرسوده می‌گوید از سال ١٣٨۶ حدود ٢٢٠مرکز اسقاط و بازیافت خودروهای فرسوده در سراسر کشور ایجاد شده که از این تعداد حدود ١۵٠مرکز کاملاً تعطیل و به ‌نوعی از بین رفته‌اند و الباقی با ١٠درصد ظرفیت خود فعالیت دارند. از سوی دیگر براساس قانون سال ۱۳۸۸ که قرار بود خودروسازان ٣٠درصد میزان تولید خودرو را صرف اسقاط خودروهای فرسوده کنند(باید شماره‌گذاری خودروها منوط به اسقاط خودروهای فرسوده باشد) اما به جهت رانت قوی خودروسازان، آن‌ها زیر بار مصوبه دولت نرفتند.

ابرپروژه اسقاط نیز که تا پایان دولت دوازدهم باید بیش از ۲۰۰هزار دستگاه خودرو فرسوده سنگین اسقاط و محصولات نو جایگزین آن‌ها می‌شد، با تحریم خودروسازی ایران و خروج آمریکا از برجام، مسکوت باقی ماند و بخشی از اسقاط خودروهای فرسوده نیز که در ازای واردات خودروهای خارجی صورت می‌گرفت، معلق شد. پس از این خبری از تصمیم‌گیری‌های جدی برای نجات کشور از دست فرسوده‌ها نشد.

آن‌طور که امانی، مدیرعامل سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای می‌گوید از سال گذشته پیرو دستور وزیر راه و شهرسازی، نوسازی ناوگان حمل‌ونقل مسافری آغاز شده و در حال حاضر پنج شرکت برای این کار انتخاب شده و از این تعداد دو شرکت وارد مراحل انعقاد قرارداد شده‌اند. به گفته وی، تمامی این شرکت‌ها و تولیدات، داخلی است و با توجه به آنکه این شرکت‌ها در ابتدای کار هستند، هنوز اقدام‌های نهایی صورت نگرفته است.

هزینه‌های از رده خارج کردن خودروهای فرسوده

میلاد بیگی، کارشناس حوزه خودرو در گفت‌وگو با خبرنگار ما می‌گوید: نخستین مشکل در مسیر اسقاط خودرو در پاسخ به این پرسش مشخص می‌شود که هزینه از رده خارج کردن خودرو را چه کسی قرار است تقبل کند آن هم به صورتی که اسقاط کردن خودرو برای افرادی که باید آن را انجام بدهند به صرفه باشد؟ در دهه ۸۰ خود دولت تسهیلاتی برای این کار در نظر گرفته بود که با توجه به این وام، مردم هم برای اسقاط خودرو همراهی کردند، ولی از اواخر دهه ۸۰ دولت گفت فقط در حوزه اسقاط تاکسی‌ها فعالیت می‌کند و بقیه خودروها با سازوکار دیگری جایگزین شوند. راهکار این بود که واردکنندگان به ازای واردات هر خودرو باید یک یا دو گواهی اسقاط از مراکز اسقاط  بخرند.

وی با اشاره به اینکه مراکز اسقاط از مردم خودرو اسقاطی را می‌خریدند و گواهی اسقاطی که از این طریق برایشان ایجاد می‌شد را به واردکننده‌ها می‌فروختند، می‌افزاید: مراکز اسقاط ضمن فروش گواهی، یک لاشه هم برایشان می‌ماند که آن را به مراکز ذوب فولاد می‌فروختند. این رویه با افزایش فرایند واردات به نحوی بالا رفت که تا سال ۹۶ هر واردکننده به ازای هر خودرو وارداتی باید ۶گواهی اسقاط می‌خرید و همین سبب شد روحی در فضای اسقاط دمیده شود و سالی حدود ۲۰۰هزارخودرو اسقاط شود که البته این رویه از سال ۹۷ با توقف واردات در کشور به کما رفت.

پیشنهادهای عملی برای اسقاط  خودروهای فرسوده

بیگی می‌افزاید: پیشنهادی که می‌شود برای شروع این رویه داشت این است که به این استدلال توجه کنیم که اگر یک نفر خودرویی وارد می‌کند باید ۶گواهی اسقاط بخرد. چرا به ازای مونتاژ ماشینی که ۸۰درصد آن وارداتی است، گواهی اسقاط صادر نشود. پیشنهاد دیگر این است که واردات قطعات منفصله به ازای واردات هر ۱۰ تا ۱۵هزار دلار قطعه یک گواهی اسقاط بدهند که اگر این را معادل‌سازی کنیم برابر این است که هر واردکننده به ازای هر خودرو یک گواهی اسقاط بگیرد. پیشنهاد دیگری که مطرح می‌شود این است که واردکنندگان الزام شوند به اینکه به ازای هر ۱۰ خودرو تولیدی یک گواهی اسقاط  از مراکز اسقاط  خودرو بخرند.

نوسازی خودروهای سنگین از محل صرفه‌جویی سوخت

این کارشناس درباره چالش نوسازی خودروهای سنگین که بالای ۵۰درصد فرسوده هستند، می‌افزاید: قیمت این خودروها که با توجه به افزایش نرخ دلار بالا رفته به یک چالش برای نوسازی آن‌ها تبدیل ‌شده است. درباره این‌ها پیشنهادی که خود وزارتخانه داده این است که از محل صرفه‌جویی سوختی که به دلیل جایگزینی خودروهای نو و کاهش مصرف آن‌ها حاصل می‌شود، مبالغی را برای کمک به نوسازی این ناوگان اختصاص دهند که باز هم  به دلیل افزایش نرخ ارز با سختی‌هایی مواجه شد و لازم است دوباره از سر گرفته شود و در این مسیر لازم است دولت پولی که بابت صرفه‌جویی سوخت به دست می‌آید را به خریداران تخصیص بدهد و با یکسری شروط  بخشی را هم خودش تأمین کند.

کریمی، کارشناس خودرو نیز معتقد است راه چاره برای اسقاط و جایگزینی خودروهای فرسوده این است که دولت به مالکانشان تسهیلات مالی بدهد تا انگیزه لازم برای اسقاط و جایگزینی ایجاد شود. به گفته کریمی، در بخش تاکسی‌های فرسوده نیز خودروسازان به‌ شرط تأمین نقدینگی لازم از سوی دولت می‌توانند بخشی از ظرفیت خالی خود را به تولید محصولات جایگزین در این حوزه اختصاص دهند.

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: خودروهای فرسوده سقوط اتوبوس سربازان خودروهای فرسوده اسقاط خودروهای گواهی اسقاط مراکز اسقاط اسقاط خودرو برای اسقاط

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۳۹۹۶۹۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

طراحی داخلی خودرو؛ بررسی خودروهای سدان، SUV و اسپرت

طراحی داخلی این خودروها باهم متفاوت بوده و شناخت جزئیات آن برای انتخاب خودرو مناسب سفر و جاده الزامی است. مطالعه این مقاله به شما کمک می‌کند تا با طراحی داخلی انواع کلاس خودرو آشنا شده و بهترین طراحی داخلی خودرو را بشناسید.

کراس اوور؛ خودروهایی مناسب مسیرهای شهری

کراس اوورها پرطرفدارترین نوع خودرو و یکی از جدیدترین انواع کلاس بدنه خودرو بوده و درواقع نمونه‌های بزرگتر هاچ‌بک با ظاهری شبیه به خودروهای شاسی‌بلند هستند. اتومبیل‌های کراس اوور برخلاف شاسی‌بلندها، توانایی آفرود چندانی نداشته و بیشتر مناسب رفت‌وآمد در مسیرهای مسطح شهری و جاده‌های آسفالت هستند. این خودروها ارتفاعی بلندتر از هاچ‌بک‌ها دارند و دید وسیع‌تری را در اختیار راننده و سرنشینان می‌گذارند. مصرف سوخت این خودروها نسبت به ماشین‌های هاچ‌بک بیشتر است.

از نظر طراحی داخلی خودرو، کراس‌اوورها کابین جادارتر، سواری لذت‌بخش‌تر و صندوق عقب بزرگتری نسبت به خودروهای هاچبک‌ دارند. رنو کپچر، هیوندای توسان، کیا اسپورتیج، هیوندای سانتافه و جک S۵ از مهم‌ترین کراس اوورهای موجود در بازار ایران به‌ حساب می‌آیند. جک s5 برخلاف جک j5 جزو خودروهای کراس‌اوور است؛ اما اگر هدف شما خرید یک سدان لیفت‌بک چینی لوکس است، پیشنهاد می‌کنیم خرید اقساطی kmc j7 را در نظر داشته باشید تا علاوه‌بر خرید خودرو با قیمت مناسب، مبلغ نقدی کمتری را نیز پرداخت کنید.

سدان؛ خودروهایی با بیشترین ظرفیت بار

خودروهای چهاردر صندوق‌دار بین مشتریان با نام سدان شناخته می‌شوند. این‌گونه خودروها در سایزهای مختلف و توسط خودروسازان مختلف در سراسر جهان به تولید می‌رسند. مهم‌ترین ویژگی آنها نسبت به ماشین‌های هاچ‌بک، وجود صندوق مجزا در قسمت پشت خودرو است و برعکس انواع هاچ‌بک، شیشه عقب آن‌ها ثابت بوده و در صندوق به‌صورت جداگانه باز و بسته می‌شود.

خودروهای سدان معمولا نسبت به هاچ‌بک‌ها کابینی جادارتر داشته و صندوق عقب آن‌ها از گنجایش بیشتری برخوردار است. از معروف‌ترین خودروهای سدان یا صندوق‌دار در بازار ایران می‌توان به ایکو تارا، سایپا شاهین، هیوندای النترا، ام‌وی‌ام آریزو ۵، هیوندای سوناتا، پژو ۴۰۵، پژو پارس، سمند سورن پلاس و کیا اپتیما اشاره کرد. اگر به خرید خودروهای سدان داخلی علاقه‌مندید، پیشنهاد می‌کنیم شرایط فروش اقساطی دنا تحویل فوری ایران خودرو در سایت سپند خودرو را مشاهده کنید.

هاچ‌بک؛ خودرویی مناسب خانواده‌های کم‌جمعیت

خودروهای هاچ‌بک از محبوب‌ترین و پرطرفدارترین انواع خودروها در بازار ایران و جهان محسوب می‌شوند که یکی از بهترین طراحی داخلی خودرو را دارند. ویژگی بارز این خودروها، حالت یکپارچه شیشه عقب و در صندوق است که به‌طورمتفاوت از سدان‌ها عمل می‌کنند. علاوه‌بر این، هاچبک‌ها بدون صندوق عقب جدا از کابین طراحی شده‌اند و به علت این ویژگی، فضای داخلی برخی مدل‌های هاچ‌بک کمتر از سایر خودروها است. درحالی‌که صندوق عقب هاچبک‌ها فضای کمتری نسبت به سایر مدل‌ها دارد، اما این نوع خودروها مانند پژو ۲۰۶، پژو ۲۰۷، فولکس‌واگن گلف، تویوتا یاریس هاچ‌بک، شورلت اسپارک، فیات ۵۰۰ و بی‌ام‌و سری ۱ بسیار محبوب هستند.

اسپرت؛ سریع‌ترین و زیباترین خودروهای شهری

خودروهای کلاس اسپرت بیشترین توانایی فنی و دینامیکی را با بهترین طراحی های داخلی خودرو ترکیب کرده‌اند. شاسی دقیق و پیچیده آنها وزن اتاق و موتور را به‌راحتی تحمل می‌کنند. ارتفاع کم‌ این خودروها، مقاومت آنها در برابر جریان هوا را کاهش می‌دهد. بااین‌حال، برخی از خودروهای این کلاس فضایی برای حمل بار ندارند. خودروهای این کلاس ابعاد بزرگتری نسبت به ماشین‌های کوپه دارند و فضای بیشتری را برای سرنشینان فراهم می‌کنند. خودروهای اسپرت به‌هیچ‌وجه برای مسافت‌های طولانی و مسیرهای جاده‌ای مناسب نیستند؛ زیرا در این خودروها راحتی، آرامش و فضای کمی برای سرنشینان وجود دارد. پورشه ٩١١ و آئودی R٨ ازجمله نمونه‌های خودرو اسپرت هستند.

شاسی بلند یا SUV؛ بهترین خودرو برای سفرهای شهری و بین‌شهری

خودروهای شاسی از جمله محبوب‌ترین خودروهای حال حاضر بازار خودرو ایران هستند که ظاهری تقریبا مشابه با کراس اوورها داشته اما ابعادی بزرگ‌تر دارند. این‌گونه شاسی‌بلندهای آفرودی، دو دیفرانسیله هستند و ابعاد بزرگ و ارتفاع زیادی از سطح زمین دارند؛ قدرت و گشتاور و مصرف سوخت این خودروها نیز بالا است. همچنین، قدرت موتور در خودروهای شاسی بلند بیشتر از خودروهای کراس اوور است. گنجایش بیشتر کابین و محفظه بزرگ‌تر صندوق بار نیز از سایر تفاوت‌های بین کراس اوورها و شاسی بلندها محسوب می‌شوند. خودروهای شاسی بلند ۵ تا ۸ صندلی داشته و سواری با آن نرم و راحت است. از مهم‌ترین و معروف‌ترین نمونه‌های این کلاس می‌توان به تویوتا لندکروزر، لندروور دیسکاوری، لینکلن نویگیتور و تویوتا پرادو اشاره کرد.

کوپه؛ زیباترین خودروهای خارجی موجود در بازار

خودروهای کوپه‌ پس از سدان، محبوب‌ترین خودروها محسوب می‌شوند و مجهز به یکی از بهترین طراحی داخلی خودرو هستند. این خودروها دو در، صندوق عقب و دو ردیف صندلی دارند و ابعاد آن‌ها کوچک‌تر از خودروهای سدان است. اغلب کوپه‌ها با چهار صندلی عرضه می‌شوند، اما فقط برای دو سرنشین بالغ جا دارند؛ زیرا فضای ردیف صندلی عقب کوپه‌ها محدود است و برای مسافت‌های طولانی مشکل‌ساز است. خودروهای کوپه معمولا برخی آپشن‌های مهم خودروهای اسپرت را نیز دارند. به‌عنوان مثال، مدل کوپه سدان BMW E٣٦ مانور حرکتی بالایی دارد. این خودروها به‌عنوان خودروهای شخصی با یک یا دو سرنشین استفاده می‌شوند، زیرا مانند سدان‌ها برای حمل چهار سرنشین مناسب نیستند. تاکنون هیچ خودرو ایرانی در مدل کوپه تولید نشده است.

سدان و کراس‌اوور؛ محبوب‌ترین کلاس‌های خودرو در ایران

کراس‌اوور و سدان بهترین طراحی داخلی خودرو را داشته و جزو محبوب‌ترین کلاس‌های خودرو در ایران شناخته می‌شوند. خودروهای کوپه با اینکه جزو محبوب‌ترین کلاس‌های خودرو در جهان هستند، به‌ دلیل تولید و مونتاژ نشدن در ایران، تعداد بالایی ندارند. در نهایت باید بگوییم که انتخاب یک ماشین با بهترین طراحی داخلی خودرو بستگی به علاقه و نیاز مصرف‌کننده دارد. برخی افراد زیبایی خودرو برایشان مهم‌ است، درحالی‌که برخی دیگر به جادار بودن و استحکام خودرو بیشتر از زیبایی ظاهری آن اهمیت می‌دهند. پیشنهاد می‌کنیم کلاس خودرو موردنظرتان را پس از بررسی دقیق مشخصات و ویژگی‌های آن انتخاب کنید تا نیازی به تعویض مداوم اتومبیل نداشته باشید.

دیگر خبرها

  • عرضه نقدی ریسپکت ۲ در طرح جایگزینی خودرو‌های فرسوده
  • چرا مشوق‌های نوسازی در شهرداری‌های استان یزد خاک می‌خورد؟
  • عرضه نقدی ریسپکت ۲ در طرح جایگزینی خودروهای فرسوده
  • طراحی داخلی خودرو؛ بررسی خودروهای سدان، SUV و اسپرت
  • شماره‌گذاریایکس ۵۵ پرو تا اطلاع ثانوی متوقف شد
  • فروش فوری خودرو ریسپکت ۲ ویژه خودرو فرسوده + جزئیات
  • فروش فوری خودرو ریسپکت ۲ ویژه خودرو فرسوده +جدول
  • اتکا صرف به خودروهای بنزین عاملی در بروز ناترازی بنزین
  • برگزاری ۵ رزمایش برای نوسازی بافت های فرسوده
  • تسهیل واردات خودروهای غیر بنزینی راه کار کاهش مصرف بنزین